Preems huvudkontor stängdes ned av klimatprotest

”Nej till fördubbling av Preemraffs utsläpp!”

Förra veckan stängde Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister framgångsrikt ned Swedbanks huvudkontor under en timma. Ett hundratal anställda manades via högtalare och flygblad att agera mot företagets inblandning i skövlingen av Amazonas. Idag var det Preems tur.

Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister blockerade idag oljebolaget Preem AB:s entré med banderoller och plakat som fördömer deras giftiga utsläpp. Anställda och förbipasserande fick information via högtalarljud och flygblad. Polisen kom till platsen men valde att inte ingripa.

Robert Bieleckis (RS) tal:

Preem AB – som redan är Sveriges tredje största utsläppare – vill fördubbla produktionen av bensin och diesel i sitt oljeraffinaderi Preemraff i Lysekil. Skulle detta ske blir Preem Sveriges största utsläppare med 17 procent av hela industrins utsläpp, sex gånger mer än inrikesflygets årliga utsläpp.

Elin Gauffin fördömer Preems greenwashing av sin verksamhet såväl som kapitalets falska klimatåtgärder för profit såsom handel med utsläppsrätter

Preems ansökan ligger nu på regeringens bord, men detta är en ödesfråga som angår oss alla som vill leva på planeten. Vi har en klimatlag som säger att Sveriges utsläpp ska vara nere på noll år 2045 (vilket är för sent enligt forskarkåren, vi måste ha 0-utsläpp redan 2030).

Nu får det vara slut på daltandet med storföretagen och kapitalisterna som förstör vår planet! 100 företag står för 71 procent av de industriella utsläppen. Om vi ska klara att rädda klimatet måste vi se till att ställa om till fossilfri och hållbar produktion – inte fördubbla de fossila utsläppen som Preem försöker få igenom nu.

Vill du bli aktiv i klimatkampen, Unga Socialister eller Rättvisepartiet Socialisterna? Kontakta oss på rs@socialisterna.org

> Läs också: Kamp lönar sig – viktig seger mot exploateringsplanerna på Järvafältet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s