”Inga fler krig – Stoppa krigsindustrin!”

Den 15 januari arrangerade Unga Socialister (Rättvisepartiet Socialisternas ungdomsgrupp) en antikrigsmanifestation i Slussen i Stockholm.

Det var en antikrigsmanifestation mot USA:s president Donald Trumps krigshandlingar, mot den iranska förtryckarregimen, en uppmaning att stoppa den svenska vapenexporten, och ett sätt att ge stöd till folkupproren i Iran och Irak och solidaritet med flyktingar.
På en nytillverkad banderoll löd budskapet: ”INGA FLER KRIG, STOPPA KRIGSINDUSTRIN”, och på vardera sida om banderollen stod kamrater med skyltar som sade ”STOPPA SVENSKA VAPENEXPORTEN” och ”DEN SOM FLYR HAR INGET VAL” med flera. Efter en kort introduktion från Vilgot Karlsson hölls en rad tal av aktivister, socialister och skolungdomar.

– Krig har alltid utförts av unga människor, oftast för gamla mäns intressen. Vi unga kan organisera oss mot krig, vi behöver inte betala med våra liv, offra våra liv för nåt som olja eller Trumps krigsäventyr, bara vi är tillsammans. Bara vi tillsammans försöker slå ner krigshetsen och stå emot hotet om krig kan vi spara jättemånga människors liv och se till att vi har ljusare framtids för alla ungdomar världen över, sa Dante Wiechel.

Initiativtagaren Samuel Kostov från RS höll tal på engelska:
– Vi är här för att protestera mot den senaste eskaleringen från Donald Trump, den idiotiska attacken på iranska och hemska militärledaren Qassem Soleimani. Vi stödjer såklart inte den iranska regimen, för de har begått brott mot mänskliga rättigheter, förtrycker och begränsar människors frihet.
– Problemet är inte bara Trump, utan militärindustrierna som tjänar på att sälja vapen till exempelvis Saudiarabien som säljer vidare till Al-Qaeda, miljardföretag som ser aktierna gå up medan tusentals vapen skickas över hela världen för att sedan användas av terrorgrupper som Al-Qaeda eller ISIS. Sverige spelar en roll i detta, som är på topplistan av vapenexporterande länder.
– Enda sättet att stoppa detta är att organisera kamp mot dess företag, gå ut i strejker, demonstrera, kräva att företagsvinsterna på krig kan inte fortsätta. De som tjänar mest på detta måste stoppas av oss, folket som har makten att säga ”inte mer”, och stoppa lidandet som vi ser överallt. Militärutgifter kan satsas på exempelvis miljön istället.

Vilgot Karlsson från RS talade bland annat om världens totala militärutgifter jämfört med vad det skulle kosta att införa global välfärd, och räknade upp svenska vapentillverkare som exporterar till bland annat diktaturer, och tjänar enorma vinster på att indirekt stödja krig och konflikter.
Alex Grip höll ett passionerat spontant tal och tog bland annat upp om USA:s krig och kupper genom historien i ”demokratins namn”, och om den Iranska regimens förtryck som hållit på i årtionden.

Mehrnosh Zafiee från Shora läste upp ett uttalande, och berömde Unga Socialister för att stå upp emot både USA och Iran. Hon inledde med ett citat från Unga Socialister: ”Förtryckarregimer i Iran måste störtas, men inte av USA:s militär, utan av folket!”, och fortsatte sedan:
– Visa solidaritet och stöd till folkets kamp för frihet och rättvisa i Iran! Vi uppmanar alla frihetskämpar, kvinnor, arbetare, aktivister, socialister och organisationer i Sverige att reagera och fördöma den brutala regimen i Iran. Kom med och delta i demonstrationen lördag 18 januari kl 14 framför Iranska ambassaden i Stockholm.

Elin Gauffin från RS talade om behovet av att ställa om till ett socialistisk miljövänligt ekonomiskt system för att undvika klimathotet, om massupproren i Irak och Iran, USA:s maktspel och krigspolitik, om den svenska militära upprustningen som får pengar medan välfärden krisar.

Zahra Hosseyni från Liv Utan Gränser talade om livet som flykting, miljoner blivit på grund av krig och osäkerhet. Kriget skapar fattigdom, flyktingar, klimatförändringar, drabbar och förstör människor, ekonomier, hela världen.
Hon pratade om Irak, Syrien och Afghanistans behov av förändring, om kampen mot framställning och försäljning av kärnvapen, och hur vapenexportörerna är skyldiga till att öka på krig. Det är kanske spännande för politikerna att starta krig och bli största samtalsämnet på sociala medier och massmedia, men människor förstörs på riktigt, dör på riktigt! Sluta hota världen med krig, NU!

Samuel Kostov avrundade med att tala om normaliserandet av Sverigedemokraternas rasism och hets mot flyktingar.
Kom med i kampen mot kapitalism och förtryck du också! Bara tillsammans kan vi störta fåtalets envälde och bringa till stånd ett samhälle fritt från förtryck och orättvisor, där människors och klimatets behov går först – ett socialistiskt samhälle!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s