Borgarna i Stockholm fortsätter sin covid19-politik

När allas blickar är riktade mot det totala marknadsfiaskot i Stockholms äldreomsorg som genom covid19 har försatt hela Sverige i fara fortsätter de blågröna i stadshuset exakt samma politik – nu gällande bostäder. Mitt under brinnande pandemi sätter den politiska ledningen i Stockholms tre kommunala fastighetsbolag försäljningspris på 385 lägenheter till ombildning. 1620 ytterligare får pris inom kort.

De flesta trodde nog att borgarna skulle sansa sig. Det är trots allt ett extremt risktagande att i det här läget när en djup ekonomisk kris är ett faktum skuldsätta sig på flera hundra miljoner både för individer och föreningar. Men borgarna och Mp såg istället chansen att driva genom detta under sk chockdoktrin. Den går ut på att motståndet är splittrat och alla uppmanas stanna hemma, är lite i chock, och därför hoppas man få genom sin agenda.

Det räcker med att kunna läsa den enklaste statistik för att förstå att över hela världen är trångboddhet en huvudfaktor till att covid19 sprids och vilka som drabbas. Arbetarklassen drabbas hårdast och får flest dödsoffer (i slutet av april 106 döda bara i Rinkeby, Kista, Tensta) och detta försätter hela samhället i nedgång.
Orsaken till att trångboddheten har ökat så i Stockholm de senaste årtiondet är att högerpolitiken och privatiseringarna har gjort bostaden till handelsvara. Företag och rika köper upp bostadsrätter och hyr ut dem dyrt istället för att bostäderna fördelas efter behov. Nu under covid19 uppmanas alla att stanna hemma – men alla har inte ens ett hem att gå till. Till och med dessa borgare pressats till att öppna upp vissa hotell för trångbodda (men till en dyr peng, och inte för alla och inte för hemlösa).

Att då komma på att sälja ut ännu fler bostäder är bokstavligen som att hälla bensin på elden eller som det nu heter; att nysa någon rätt i ansiktet.

Som oppositionen i stadshuset också ryter till om så försöker högern sälja bostäderna till underpris. En lägenhet i Västertorp säljs på Hemnet till 50 000 kr/kvm men ombildaren kan få den för 37 000 kr/kvm. Nätverket Rädda Hyresrätterna tror dock ändå att folk kommer att dra sig för detta uppenbara slöseri med allmänhetens medel och för det personliga risktagandet, och att ombildningarna går att stoppa. Se flygbladet nedan.

NRHtrapp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s