19 januari formeras motståndet mot marknadshyra

Foto: Natalia Medina

Den 19 januari samlar landets hyresrättsrörelse till digitalt stormöte för att inleda årets kamp mot marknadshyra och regeringens januariavtal. 

På talarlistan finns bostadsforskaren Dominika Polanska, aktuell med böckerna Renovräkt och Ockuperat; Kristofer Lundberg och Catherine Holt från 18 aprilkommittén i Göteborg; Elin Gauffin från Rädda Hyresrätterna i Stockholm; Sandra Mandell från Hyresgästföreningen; Arne Johansson Norra Järva stadsdelsråd; och Ilhan Kellecioglu från Ort till ort. Fler kan tillkomma. 
Mötet samlar nu motståndet mot marknadshyra från hela landet. Bland de anmälda till mötet finns individer och grupper i Luleå, Boden, Sundsvall, Härnösand, Eskilstuna, Örebro, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Växjö, Malmö och Helsingborg. Fler tillkommer för varje dag.
Siktet är inställt på landsomfattande protestdagar den 18 april. Se inbjudan till stormötet här under:

Stormöte mot marknadshyror den 19 januari 2021 

Året har präglats av kriser och bakslag med förödande konsekvenser för människors hälsa och välmående. 
Vi tre aktiva nätverk – Nätverket Rädda Hyresrätterna, Norra Järva Stadsdelsråd och 18 aprilkommittén – bjuder nu in till ett stormöte den 19 januari för att vi alla ska dra upp kampanjplanen för att stoppa nästa hot: marknadshyror. 
Tisdagen den 19 januari kl 18.00-21.00 blir uppstarten för motståndsvåren 2021. Vi riktar in oss mot marknadshyror, men ser också sambandet med arbetsrätten och välfärden i stort.
Oavsett covid-19 krävs nu ett myller av motstånd och maximal aktivitet för att ändra utgångsläget under våren. Digitala kampanjer, uppvaktningar, möten, flaggningar, hundratals smådemonstrationer samt gemensamma protestdagar. Den 18 april är ett datum som är satt sedan tidigare. 

I januariavtalet (S, MP, C och L) finns kravet på att marknadshyror ska införas i nybyggnation. Den utredare som regeringen har tillsatt, Sophia Mattsson-Linnala (tidigare vd för Rikshem), pratar inte alls bara om nybyggnad, utan även om lägesfaktorns genomslag i hyressättningen (DN den 8 september 2020). 
Utredningen ska lägga fram sitt förslag i slutet på april/början på maj 2021.
Hyror i nybyggnation sprider sig till hela beståndet, inte minst genom hutlösa hyreshöjningar efter renoveringar. Marknadshyror kan leda till 30-50-procentiga hyreshöjningar, både i innerstad och ytterstad. 

Bostadsbolagens omättliga hunger visas i att de mitt under pandemin har genomfört vräkningar och yrkat på kraftigt höjda hyror. När marknaden själv ska sätta hyran utan förhandling med Hyresgästföreningen undergrävs organiseringen av hyresgäster och försämringarna multipliceras.
Marknadshyror kommer inte att leda till fler bostäder. Det kommer endast leda till större vinster för bolagen och mer spekulation med våra hem. Det får inte gå som med arbetsrätten. Hotet om marknadshyror måste stoppas. 
LAS-förhandlingarna, men även Allbolagen 2010 som bäddat för läget idag, visar att det inte går att stoppa sådana här allvarliga hot med enbart förhandlingar och kompromisser. Det måste till masskamp underifrån för att pressa politikerna till att backa. De politiker som driver igenom marknadshyror kommer inte att vara populära i nästa val. 
Om du vill bidra aktivt – boka då in 19 januari redan nu och anmäl dig (läs längst ned i artikeln). Individer, hyresgästföreningar, nätverk, fackföreningar, politiska organisationer och andra organisationer är välkomna. 
Nu slår vi tillbaka! Varmt välkommen!

Anmäl dig till stormötet mot marknadshyror den 19 januari!
För att anmäla dig till det digitala mötet mejlar du till: nejtillmarknadshyra@gmail.com. Skriv ditt namn och din bostadsort. 
Mötet blir ett viktigt avstamp i kampen mot marknadshyror!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s