18 maj: Stoppa planen till Afghanistan!

STOPPA UTVISNINGARNA TILL AFGHANISTAN!

Tisdagen den 18 maj är ännu en utvisning från förvaret i Märsta till Afghanistan planerad. Samtidigt som dessa utvisningar fortsätter så fortsätter Afghanistan att vara ett av världens farligaste länder, särskilt för kvinnor och barn. RS och Offensiv manar till stark uppslutning till den 18 maj för att stoppa utvisningarna.

Så sent som den 8 maj utsattes en skola i Kabul för ett bombdåd som dödade minst 85 och skadade minst 150 personer, majoriteten av dem flickor under 18 år. Skolan lär ut till både flickor och pojkar, uppdelat under dagen, och dådet skedde under flickornas skift. Skolan ligger i ett område där det främst bor hazarer, en förtryckt och utsatt minoritet. 
Förutom dagliga bombningar och rådande krigssituation är Afghanistan också drabbat av en enorm arbetslöshet, fattigdom och brist på livsmedel, kombinerat med ett sjukvårdssystem utan resurser.
Hälsoministeriet uppskattar att upp till en tredjedel av befolkningen kan vara coronasmittade. Flera organisationer, som Amnesty, Röda Korset, Rädda Barnen och Flyktinggruppernas Riksråd, kräver att utvisningarna stoppas. 

Inte nog med att Sverige utvisar människor tillbaka till krig, fattigdom och förföljelse – nu ska även migrationspolitiken skrivas om för att bli ännu hårdare, och uppehållstillstånden ännu mer villkorade och tillfälliga.
Regeringen tävlar med det blåbruna högerblocket om just hur långt man är beredda att gå med den rasistiska, splittrande och helt livsfarliga migrations- och flyktingpolitiken. Ingenting har någonsin blivit bättre för någon av att fler utvisas till krig, förtryck och terror.
Det är en oroväckande politisk utveckling i landet som måste bekämpas med gemensam kamp mot den inhumana högerpolitiken, den rasistiska hetsen mot flyktingar och invandrare samt de växande ekonomiska klyftorna. 

RS/OFFENSIV SÄGER:
• Riv upp den tillfälliga migrationslagen.
• Nej till regeringens förslag till ny migrationslagstiftning.
• Försvara asylrätten. Rätt till familjeåterförening.
• Nej till tillfälliga uppehållstillstånd. Riv EU:s flyktingmurar.
• Stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s