Bilder från protesten mot utvisningarna till Afghanistan 18 maj. Stoppa utvisningarna!

Den 18 maj 2021 deltog medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister på en protest utanför förvaret i Märsta mot en planerad utvisning till Afghanistan. Att utvisningarna fortsätter trots säkerhetsläget i Aghhanistan och en stadig ström av rapporter och larm från människorättsorganisationer är helt livsfarligt, och måste stoppas omedelbart! Och vi kommer fortsätta protestera utanför förvaret så länge människor utvisas till krig, förtryck och förföljelse.

Från början samlades en handfull aktivister på plats, men allt medan vi spände upp banderoller och förberedde oss på att demonstrera så började fler välla in, och i slutändan delade vi upp oss i tre grupper om max 8 personer med stort avstånd emellan. Det var en imponerande uppslutning, med deltagare i alla åldrar, och från olika asylrättsgrupper och partier. Vi fick till och med uppbackning av ett gäng aktivister från Borlänge, samt att några av de som protesterat utanför riksdagen varje onsdag kl 16 sedan i augusti också anslöt sig.

Det vi inte visste förrän vi redan hade dykt upp var att just denna gång när vädret var bra, och vi hade så bra uppslutning, så skulle utvisningen inte ske från Märsta. Då bestämde vi oss för att ändå demonstrera, inte bara mot kvällens utvisning utan också i solidaritet med alla dom som fortfarande sitter på förvaret och väntar. Det är obekräftat hur många som utvisades, eller exakt varifrån, men ett plan landade i Stockholm på kvällen och åkte sedan vidare till Kabul enligt Deportation Watch.

Så länge utvisningarna fortsätter kommer vi att protestera och försvara rätten till asyl. Inga plan till Afghanistan!

Nedan är bilder från protesten (foto: Vilgot Karlsson & Lotta Lappalainen).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s