Skydda Nytorpsgärdet

Den 13 september går remisstiden ut för att skicka in synpunkter angående den brutala exploateringen på Nytorpsgärdet. På denna gröna kil som förlänger Nacka reservatet in mellan Björkhagen/Hammarby på ena sidan och Kärrtorp på andra fram till Dalen/Globen vill Staden bygga 900 bostäder genom en total makeover.

När jag träffar aktionsgruppen Skydda Nytorpsgärdet förbereder de sig inför besök av Dagens Nyheter som har lovat att komma nästa dag. Varje dag denna vecka har dessa kvinnor varit ute med sina flyers och pratat med människorna som går förbi. Vid förra samrådet, 2014/2015, skickades 600 synpunkter in och 20 000 skrev under protestlistorna. Men staden har inte gett sig utan kommer tillbaka med ett förslag som är nästan lika förödande för natur och människors hälsa.

Gigantiska hus kommer resa sig som en mur en bra bit inpå gärdet framför Dalens sjukhus och dramatiskt minska gärdets storlek och förlänga vägen till gärdet för alla oss som bor i Dalen. På norra sidan läggs en lång rad hus parallellt med Paternostervägen och en bilväg kommer enligt planerna vara det som ska kanta gärdet på denna sida.

En väldigt stor del av gärdets alla fantastiska träd kommer försvinna. Gärdet kommer förvandlas till en gräsplätt med en anlagd stadspark i mitten. Djurlivet hotas.

Ingmarie Möller är 75 år och har bott brevid Nytorpsgärdet i 60 år.

– Som barn lekte jag här. Som medelålders orkade jag ta mig längre, in i skogen. Men det gör jag inte längre. Nu är gärdet viktigt igen. Här är det coronasäkert!

– Här finns rävar, fåglar, fladdermöss och svalor. Inte minst för insekter är det avgörande. Det har man ju förstått när humleparken inrättades.

– Träden är unika. Man har också tittat på vattenflödet. Grönområden behövs för att fånga uppvatten, med klimatförändringarna ökar risken för översvämningar som vi har sett.

– Det är barnsäkert. Det är öppet och fritt. Inga vägar. Barnen springer här och leker. Den stora skolan, Hammarbyskolan Södra (tidigare Nytorpsskolan) har aktiviteter på gärdet varje dag, året om.

– Om det bygger betyder det sju år då ingen kommer kunna vara på gärdet, under byggtiden. Sen blir inget sig likt. En uppiffad stasdpark. Det blir säkert entréavgift på badet.

– Vi har upplevt ett enorm engagemang när vi är ute och pratar med folk. Det är tre kategorier. De som är emot och ska skicka in synpunkter. De som inte vet något och blir upprörda. De som är förtvivlade och planerar att flytta härifrån (vanligt bland boende på Paternostervägen).

Argumenten mot denna exploatering är så många, inte minst erfarenheterna av pandemin och närmiljöns betydelse.

Skickar in dina synpunkter före 13 september till: stadsbyggnadskontoret@stockholm.se med ärendes diarienummer 2016-20960 eller skriv ett brev med diarienummer 2016-20960 till Stadsbyggnadskontoret, Registraturen, Box 8314, 104 20 Stockholm. Namn och adress ska vara med.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s