Demonstrera 18 september på Sergels torg kl 14

Torgmöten hölls på flera håll i landet, här i Högdalen.

av Offensivs reportrar

I samband med riksdagens öppnande den 14 september anordnar Nej till marknadshyra protester över hela landet mellan den 10-18 september. Den 18 september kulminerar protestveckan med en större demonstration kl 14.00 på Sergels torg i Stockholm. Här följer några korta rapporter från helgens aktiviteter.

Husby; på bild Fardosa Ismael.

Fredag den 10 september samlade Nej till marknadshyra till ett torgmöte i Husby, med talare från organisationer som är med i nätverket och möjligheter för lokala boende att berätta om sin egen bostadssituation. Bland talarna fanns Sandra Mandell och Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd, Jolene Larsén-Kilan från FI, Ilhan Kellecioglu från Ort till Ort, Vilgot Karlsson från RS och Göran Kärrman från V. 
Husbybon Fardosa Ismael talade om hur höjda hyror blir ännu ett slag mot folk i Järvaområdet och andra orter som redan har drabbats hårt av covid-19-krisen, med många dödsfall, arbetslöshet, stängda skolor och ungdomskriminalitet. 
Offensiv talade med Fardosa efter mötet, som berättade om situationen för många i området:
– Folk behöver bostad, och det är många som inte har så mycket pengar. Vi måste ha bort de privata hyresvärdarna. De tänker inte på oss, utan bara på sin egen ekonomi. Med tanke på covid-19-krisen borde folk få sänkt hyra. 
– Många av oss bor trångbott, är ensamstående mammor, gravida, deprimerade, arbetslösa, har förlorat familjemedlemmar till covid, med mera. Många från Somalia här i Järva har dött av covid. Vi skulle få hjälp med trångboddheten, men det tog lång tid och många liv gick inte att rädda. 
– Vi måste sänka hyrorna, och stoppa de privata hyresvärdarna.

Banderollmålning i Hökarängen

På torget i Hökarängen samlades aktivister från Linje 18 Nej till marknadshyra för att måla banderoller och informera om 18 september. Banderollerna hängdes över gångbron för att sprida kravet på en human bostadspolitik.

Flygbladsutdelning och tal i Högdalen.

Nej till marknadshyra hade flygbladsutdelning och samlade namn i Högdalen den 11 september. Elin Gauffin och Vilgot Karlsson höll tal i megafon om den fortsatta kampen mot marknadshyrorna. 
Det var en väldigt positiv respons; flera förbipasserande stannade, skrev på listorna, och tog emot flygblad för att dela ut till grannar eller sätta upp där de bor.

Flygbladsutdelning vid tunnelbanan i Rågsved.

Cicci Herrström från Rågsved mot Ombildningar delade flygblad i Rågsved centrum den 11 september.
– Vi var två som delade ut flygblad. Det var många som stannade och vi fick flertal givande samtal med medborgare i olika åldrar och bakgrund.

Robert Bielecki från RS Haninge höll tal i Handen.

I Haninge samlade Nej till marknadshyra till torgmöte på Poseidons torg i centrala Handen. Vi hade protestlistor, sålde Offensiv och delade flygblad till de förbipasserande.
Robert Bielecki från RS fanns bland de som höll appeller med megafon under protesten:
– Vi vann en jätteseger när fri hyressättning i nyproduktion skrotades. Men nu försöker de införa lägeshyra bakvägen. Det är tydligt att vi måste fortsätta kämpa och organisera oss för att få bort alla hot om alla olika former av marknadshyra, som högern kommer göra allt för att få igenom. Anslut till den 18 september, sa Robert Bielecki.

Vill du engagera dig i kampanjen Nej till Marknadshyra? Här finns mer info:

Facebooksida Här finns nyheter om kampanjen: https://www.facebook.com/nejtillmarknadshyra

Hemsida: Här finns uppdateringar, flygblad, affischer, plattform mm https://raddahyresratterna.se/

Mer info: 18 aprilkommitténs hemsida http://nejtillmarknadshyror.se/

Facebook-grupp: Vi som är emot marknadshyra https://www.facebook.com/groups/240462091069047

Mailadress:nejtillmarknadshyra@gmail.com

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s