Asylstafetten nådde Stockholm!

Torsdagen den 16 augusti nådde Asylstafetten Stockholm. Det var en 73 mil lång manifestation som började i Malmö, och som stannat i ett antal städer under vägen mot Stockholm.

I torsdags när manifestationen nått sitt mål samlades runt 300 personer på torget i Skärholmen för att välkomna stafetten till slutdestinationen.


Manifestationen tog en månad, och hölls med kravet om en humanare flyktingpolitik. Både papperslösa, asylaktivister och andra som stöder dem i frågan deltog i stafetten och sedan på torget i Skärholmen.
Det hölls tal av två papperslösa personer som berättade om hur deras situation ser ut.
 Hossein Yawari, som är en flykting från Afghanistan, berättade att han bott i Sverige i två år men varit papperslös i Europa i sju år. Han sade att Sverige över hela världen ses som ett land av jämställdhet där flyktingar kan få asyl, men att verkligheten är en helt annan.

– Sverige tjänar också stora mängder pengar på kriget i Afghanistan, då de säljer bomber och andra vapen i stora mängder, sade han.
Hossein berättade att han för en månad sen sökt asyl i Sverige, och att det gjort en enorm skillnad att få flyktingstatus. Han kan lämna hemmet i trygghet utan att behöva oroa sig för att bli tagen. 
Han avslutade med orden:
– Jag vet att alla papperslösa kommer bli fria, och den dagen ligger nära i framtiden.
Talade gjorde även 18-åriga Maryam, också hon papperslös. Hon har bott i Sverige i fyra år och kommer ursprungligen från palestina. Hon sade att hon vill berätta sin historia, då det är väldigt få i Sverige som har en aning om hur situationen ser ut för papperslösa och hur politiken påverkar.
– Man är helt utan rättigheter, och har inte ens ID-kort vilket försvårar det vardagliga livet mycket.
Hon sade även att gränserna skapades av oss människor; de är bara streck på en karta och finns inte i verkligheten.
Efter talen kom en palestinsk grupp som dansade och spelade musik, och även fler artister uppträdde, däribland Carlito.

Asylstafetten hölls för att uppmärksamma flyktingars situation i sverige, och behandlingen de möter av bland annat gränspolisen. Projektet REVA syns inte längre i media men är fortfarande aktivt i jakten på papperslösa. Liknande demonstrationer som den i Skärholmen har hållts i alla de städer där Asylstafetten stannat, och visar på att det finns ett stort stöd i frågan.

Louise Strömbäck

 

Under Asylstafetten pratade Offensiv med olika människor och flyktingar som gått med under den långa sträckan.

 Aziz Amir

Aziz Amir, flykting från Afghanistan

– Jag gick sträckan från Malmö till Lund först och sedan gick jag med under den sista sträckan. Vi hade en demonstration vid förvaret i Landskrona bland annat, vilket var bra.

– Vi har varit på många ställen och pratat med väldigt många olika människor. Folk som dömer ut papperslösa och gömda som vi har lyckats prata med. Det är många idag som inte har några rättigheter idag i Sverige, som papperslösa flyktingar.

 

 

 

Sofi Jansson, aktiv i Asylgruppen i Malmö

Sofi Jansson– Jag gick sträckan från Malmö till Lund och sedan från Södertälje till Stockholm. Jag tror att Asylstafetten har fått medvetenheten att öka, då vi pratat med många olika personer längs vägen. Det är många som har kommit fram och varit nyfikna på vad Asylstafetten är för något. Flera lokaltidningar har skrivit om oss när vi passerat olika orter och så. Det är bra att vi har lyckats med att nå folk vi annars inte skulle nått. Det väcker frågor hos dem.

– Nu går vi mot ett valår, och jag vet inte exakt vad som konkret behöver göras efter Asylstafetten för att föra kampen vidare, men vi behöver ju föra fram en politik för flyktingars rättigheter, fortsätta föra debatten och att motverka Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga krafter som sveper som en våg över hela Europa just nu. Vi vill att de som själva är flyktingar och som själva tvingats utstå den inhumana behandlingen för talan.

Det är mycket som inte stämmer med det politiska systemet idag.

Intervjuer: Robert Bielecki

Lämna en kommentar