4000 för klimatet i Stockholm

 

4 000 i Stockholm, som var en av över 2 500 orter som demonstrationer ägde rum på. (foto: )
4 000 i Stockholm, som var en av över 2 500 orter som demonstrationer ägde rum på, totalt 785 000 över hela världen.

Den 29 november samlades hela världen till demonstrationer för att rädda klimatet. I Stockholm slöt 4 000 upp i klimatmarschen.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) var en självklar del av klimatdemonstrationen. Vi har kampanjat under hösten för att få så många som möjligt medvetna om klimathotet och nödvändigheten av att kämpa för att rädda klimatet från storföretagens förödande miljöförstöring.

Samlingen för dagen var på Norra Latins skolgård i centrala Stockholm, där tal hölls och musik spelades under två timmar innan marschen. Många visade intresse för RS kampanjtält på plats, där antikapitalistiskt och socialistiskt material såldes, såväl Offensiv som Naomi Kleins bok This Changes Everything med mera.

Många höll med om vårt socialistiska program för att rädda klimatet och att kampen måste föras mot det rådande systemet – kapitalismen.

Tal hölls av bland annat Annika Jacobson (chef för Greenpeace Sverige), Svante Axelsson (generalsekreterare Naturskyddsföreningen), Eva Brunne (biskop Svenska kyrkan), Johan Lindholm (ordförande Byggnadsarbetareförbundet), Carmen Blanco Valer (Latinamerikagrupperna) och Alva Snis Sigtryggsson (Fältbiologerna).

Flera av de som talade kritiserade den så kallade gröna kapitalismen och riktade kritik mot regeringen om att den gör för lite i klimatfrågan.

Alva Snis Sigtryggsson riktade också hård kritik mot gruvbolagens miljöförstörande exploatering av Norrlands natur, vilket har tvingat samer att lämna sina landområden och rivit upp stora sår i naturen.

RS stod som arrangör för det antikapitalistiska blocket under marschen, vars frontbanderoll hade samma text som titeln på Naomi Kleins bok.

Även banderoller om att en grön omställning kräver en socialistisk värld, mot Förbifart Stockholm och att det för att rädda klimatet krävs att kapitalismen skrotas fanns att hitta i blocket. Talkörer som ”Internationell solidaritet – Vi har bara en planet!” och ”Keep the oil in the soil!” skanderades.

Nu är klimattoppmötet i Paris (COP21) i full gång, men världens makthavare har varken vilja eller förmåga att vända skutan åt rätt håll. Kapitalismens vinstjakt står i direkt motsättning till människornas, djurens och naturens behov.

För att hindra fortsatt rovdrift av naturen och ändlös miljöförstöring för vinster till de redan rika krävs en enad massrörelse som ställer krav på en socialistisk grön omvandling av produktion, transport och energisektorn samt att ta över de viktigaste ekonomiska instituten, som banker och storföretag, under demokratisk kontroll och styre för att möjliggöra att resurser går till att täcka behoven.

Robert Bielecki

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s