Fackklubb i kamp mot nedskärningar

Nedskärningar på den offentliga sektorn är inget nytt fenomen. Oavsett regeringsparti har den offentliga sektorn länge bantats ner, och föga förvånande ser vi ingen ändring under de ”nya” moderaterna. Nya nedskärningar planeras över hela landet när det egentligen är mer resurser som behövs.
Bilbo Göransson, fackklubbsordförande, till höger i bilden.
Bilbo Göransson, fackklubbsordf, till höger i bilden.
Hässelgårdens Servicehus i Hässelby och Skolörtens vård- och omsorgsboende vid Åkemyntan är inga undantag. Under 2011 planeras nedskärningar som kommer innebära att 50 anställda förlorar jobben. De anställda i Hässelby-Vällingbys äldreomsorg har nu fått nog.

Igår (tisdag) genomfördes en protest utanför stadsdelsnämndens möte i Vällingby, anordnad av medlemmarna i Kommunalklubben i Hässelby-Vällingby. Det blev fullsatt på stadsdelsnämndens möte då anställda och anhöriga ville visa sin motvilja till beslutet som skulle tas: om Skolörtens dagverksamhet skulle läggas ner eller inte. Syftet var att sätta press på politikerna att rösta ner beslutet, vilket man argumenterade för både innan och efter mötet. Allianspolitikerna slog dock på dövörat och röstade igenom beslutet samtidigt som oppositionspolitikerna lade ner sina röster.

Rättvisepartiet Socialisternas partiförening i Västerort har länge kämpat och demonstrerat mot stängningarna av servicehus och protesterat mot minskad bemanning inom demensvård, hemtjänst och psykiatri, redan under den socialdemokratiska majoritetens tid. Attackerna har fortsatt under borgarnas mandatperiod.

RS Västerort kräver:
Fasta jobb som en förutsättning för en trygg äldreomsorg och ordentliga löner som motsvarar personalens insats. Personalen har länge gått på knä som följd av arbetsgivarnas neddragningar både under socialdemokratiskt styre och borgerligt. De anställda får dra det tyngsta lasset bå­de i privat och offentlig regi.
Det är ingen tillfällighet att larmrapporterna haglar över gamla Råcksta Sjukhem, som drivs av aktiebolaget Carema. Pengarna till vinsterna tas direkt från personalens arbetsmiljö och de boendes vårdkvalité.
Vi kräver en kraftigt utökad äldreomsorg i trygg och offentlig drift, där personalen själva leder och fördelar arbetet.

RS Västerort

Lämna en kommentar