Asylseger efter två år av stress och oro

I juni 2014 flydde Dahua med sin fru Maye från Kina till Sverige. Efter två års kamp tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna och CWI har de äntligen blivit beviljade permanent uppehållstillstånd.
cms-image-000004545
–Nu vill jag slappna av, säger Dahua och skrattar.

– Det har varit två år av oro och stress. Om vi hade blivit tillbaka­skickade skulle polisen vänta på oss på flygplatsen i Kina. Nu håller den svenska regeringen på att förändra hela flyktingpolitiken och det är hemskt för alla de som är i samma situation som vi var i förut.

– Vi var tvungna att fly. Polisen (i Kina) hittade oss två gånger och misshandlade mig och hotade med fängelse om jag inte underordnade mig regimen.

Dahua berättar att de inte visste vart de kunde fly, utan tog det land dit en bekant kunde skaffa dem visum. I Sverige fick han genom en vän  kontakt med Rättvisepartiet Socialisterna och CWI.

– Min vän berättade att RS är ett socialistiskt parti, ett arbetarparti som hjälper flyktingar. Jag visste inte så mycket i början, men jag läste på och gick på möten och förstod att RS är ett riktigt socialistiskt parti, inte som i Kina. Folk säger att Kina inte har krig och att Kina är ett rikt land, men så är det inte för folket. Det är de kinesiska och multinationella storföretagen som tjänar pengar och de unga med låga löner och långa arbetsdagar som får betala.

– Nu vill jag hjälpa till att bygga partiet i Kina och Hongkong. Jag vill hjälpa till att nå de unga. Om vårt parti inte hade hjälpt oss hade vi inte fått stanna. Det är jag helt säker på. Den svenska regeringen värnar om relationerna och handelsförbindelserna med Kina, det  är inte många från Kina som får uppehållstillstånd.

På frågan om det är något mer han vill att jag ska skriva svarar Dahua:

– Jag vill att alla ska veta att RS och CWI är ett riktigt socialistiskt parti och att våra medlemmar kämpar för ett socialistiskt samhälle. Bli medlem och hjälp till att kämpa mot kapitalismen. ■

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s