Tomma hotellrum till äldre kan rädda liv i coronadrabbade Järva

Inte många Järvabor som har varit på skidsemester i Alperna, men de drabbas nu hårt (Foto: Daniel Mott, Flickr CC).

Rättvisepartiet Socialisterna m fl kräver nu att hotellrum som står tomma p g a Coronakrisen upplåts åt äldre Järvabor för att minska trångboddheten och smittorisken

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Att erbjuda tomma hotellrum som tillfälliga skyddsboenden åt äldre Järvabor i trångbodda familjer skulle kunna rädda många liv bland dem som idag är utsatta för den mest extrema smittorisken.

”Stormen är här. Vi vet inte hur stark den kommer att bli, men vi är mitt uppe i den”, förklarade Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i förra veckan.

Idag vet vi att det är i Järvas stadsdelar Rinkeby-Kista och Spånga-­Tensta som stormens epicentrum i Stockholm ligger, med i förra veckan 130 av Stockholmsregionens då nästan 1 000 kända fall. Offensiv har talat med Mohammed Hagi Farah, känd profil i Järva.

– Vi har redan 8-10 döda bara i den somaliska gruppen, men det här drabbar inte bara oss, utan alla trångbodda och fattiga, säger han och befarar att det snart kan bli många fler allvarligt sjuka.

Få Järvabor har varit på skidsemester i Alperna. Ändå är det här som viruset slår allra hårdast, där skillnaden i livslängd mellan lågavlönade i till exempel Rinkeby och höginkomsttagare i Danderyd var 18 år redan innan coronaviruset. 

Här finns många äldre som bor mycket trångt tillsammans med yngre barn och släktingar. Dessa har också jobb som buss- och taxi­förare, butikspersonal och vårdanställda där risken att smittas är hög och som inte kan jobba hemifrån och barn som riskerar att dra hem smitta från skolor och förskolor. 

– Skillnadernas Stockholm hette en rapport från Stockholms stad 2015. Och de här växande skillnaderna visar sig i allt från inkomst och bostad till hälsa, död eller liv, kommenterar Hagi Farah och menar att det nu handlar om att hitta sätt att skydda trångbodda och sårbara äldre som bor ihop med barn och barnbarn.

– Nu har myndigheterna satt upp 6 000 affischer på många språk där vi rekommenderas att tvätta händerna och de äldre att stanna hemma. Men vi vet redan att vi är utsatta för en allvarlig smitta. Och att stanna hemma är ingen lösning om man bor utan eget rum hos släktingar med barn.

Mohammed Hagi Farah (Foto: Natalia Medina).

Att många hotellrum står tomma i coronavirusets tid har väckt idén om att en del av dessa skulle kunna användas som tillfälliga skyddsboenden för gamla som bor i trångbodda hushåll. Idén har redan stötts av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anders Österberg från Akalla, en av initiativtagarna till Järvahjälpen, som erbjuder hjälp till dem som behöver vara isolerade i hemmen. Även oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) har ställt sig positivt.

Mohammed Hagi Farah drar parallellen till hur folkhälsoforskaren Bi Puranen har berättat om att man förr i tiden jobbade med att begränsa smittspridningen av tbc genom att tillfälligt isolera barnen i drabbade familjer. Nu gäller det som han säger att också förmå de styrande i Stockholm stad att verkligen agera på en gång för att isolera de mest sårbara äldre.

– Låt oss skriva ett öppet brev med detta krav. Vi måste skydda de äldre som bor hemma hos släktingar utan egen bostad eller plats på äldreboenden. De kan inte stanna hemma om de ska skyddas. Låt oss därför kräva av Stockholms stad att de erbjuder tillfällig plats för dessa i hotell under 1, 2 eller 3 månader och att de kan börja med att teckna ett bra avtal som erbjuder ett hundratal sådana skyddsboenden. Det skulle också vara ett sätt att avlasta sjukvården från många fler allvarligt sjuka. 

Nu har också ett öppet brev skrivits och publicerats i Nyhetsbyrå Järva, som du kan läsa här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s