Seger för korttidsboenden till äldre trångbodda på Järva

Rinkeby-Tensta har flest smittofall av alla i Stockholm, där nu en delseger vunnits i och med korttidsboenden åt de behövande (Foto: Daniel Mott / Flickr CC).

Efter kraven från Rättvisepartiet Socialisterna m fl kommer nu korttidsboenden erbjudas äldre i coronadrabbade Järva

av Arne Johansson, Rättvisepartiet Socialisterna // Artikel i Offensiv

Smittspridningen i Stockholm fortsätter att vara mest skrämmande i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Så skrämmande att den moderatledda majoriteten i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd nu går med på förslagen att erbjuda korttidsboenden åt trångbodda äldre och andra i riskgrupper.

Av 3 143 rapporterade fall i Region Stockholm och 1 461 fall i Stockholms Stad har stadsdelarna på Järva 382. Allra flest fall, 238, har Rinkeby-Tensta.

Alla drabbas av coronaviruset, men inte alla drabbas lika mycket. Värst utsatta är de stadsdelar som i klassklyftornas Stockholm drabbas hårdast när samhället dras isär mellan rika och fattiga, av skillnader i allt från inkomst, jobb, folkhälsa, livslängd och boende.

Att Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) därför i ett svar till Nyhetsbyrån Järva den 6 april gav tummen ned till hotellplatser åt trångbodda äldre utan egen bostad, något som bland annat föreslagits i ett öppet brev av Mohammed Hagi Farah och mig, var en stor besvikelse. 

Desto mer glädjande var tisdagens besked från stadsdelsnämnden om att korttidsboenden ska erbjudas till dem som behöver i stadsdelen.

Det blev seger för korttidsboenden till äldre trångbodda på Järva – nu måste vi också kräva garantier mot vräkningar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s