Maffig barnvagnsmarsch rullade genom Stockholm

För andra året i rad anordnade RFSU barnvagnsmarscher runt om i landet under parollen ”Stoppa mödradödligheten – Unite for women”. Varje dag dör 1000 kvinnor i samband med sina graviditeter världen runt. I Stockholm samlades över 500 deltagare på barnvagnsmarschen i år.

Våra politiska krav, som tas emot av EU-minister Birgitta Ohlsson, går ut på att vi vill att det ska bli mer biståndsmedel till SRHR-frågor; sexuella, reproduktiv hälsa och rättigheter för att kunna minska mödradödligheten i världen, säger Helena Björk, projektledare vid RFSU till Sveriges Radio

Birgitta Ohlsson (Fp) tog emot kraven samtidigt som hon passade på att rentvå högern fri från skuld genom att fokusera på problemet med katoliker i Europa som gör abortfrågan till sin fråga.

Katolska kyrkan ska hålla sig borta från kvinnors underliv” sa hon och fick applåder.

Detta uttalande kunde hon rida på under resten av tillställningen då inga kritiska frågor ställdes och högerpolitiken inte ifrågasattes. Att kvinnor som föder på sjukhus i andra delar av världen är få beror inte på katolska kyrkan utan på att det kostar pengar. Många kvinnor runt om i världen skulle inte behöva dö om det inte vore en klassfråga att få ha rätt att föda barn utan livsfara.
Det är pinsamt att en talesman för Folkpartiet kan få tala fritt under en kvinnorättsdemonstration samtidigt som högerregeringen idag skickar tillbaka jämnställdheten flera decenier med kvinnofientliga nedskärningar och sparpaket på sjukhus och förlossningsenheter. Mödradödligheten i Sverige är otroligt låg, detta tack vare många rättigheter som kvinnor har fått kämpa till sig. Många av dessa vunna rättigheter har högern velat ta tillbaka genom åren och om vi inte kämpar emot kommer vi se dem gå förlorade.

Rättvisepartiet Socialisterna deltar i alla kampanjer och strider som kan leda till förbättringar för kvinnor. Vi välkomnar och stödjer initiativet som RFSU har tagit till barnvagnsmarschen. Men RFSU gör sina medlemmar, allierade och sympatisörer en björntjänst genom att okritiskt bjuda in högerpolitiker som Birgitta Ohlsson att företräda våra frågor. Mödradödligheten är en klassfråga, och kommer inte stoppas av överklassen.

Lucía Collazos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s