Vad kan vara nästa steg i förskolekampen?

images_cms-image-000006480

”Facken kan utlysa en politisk strejk, alltså en strejk som riktas mot politiska beslut som nedskärningar, personalneddragningar och utgiftstak som leder till allt större barngrupper”

Hav av oranga tröjor präglade gator och torg runt om i landet lördagen den 26 maj, när tusentals förskollärare, barnskötare, föräldrar och supportrar demonstrerade. Förskoleupproret, som startade redan 2013, har den här våren vuxit i styrka i hela landet. Försöken från politiker att stoppa de oranga tröjorna har enbart stärkt upproret. Ingen ska tvivla på att personalen upplever ett #pressatläge.

Frågan är nu: vad är nästa steg? Alldeles omedelbart uppmanar upprorets livliga Facebooksida alla att bära något orange fredag den 8 juni.
Men för att verkligen öka pressen på politikerna, som är extra känsliga ett valår, behövs ett nytt steg. I Facebookgruppen finns många inlägg och en längre diskussion om möjligheten till strejk. Många hänvisar till en ledarkommentar Göran Greider skrev i ETC i februari. Artikeln inleddes: ”När Sveriges barnskötare och förskollärare går ut i en politisk strejk under låt oss säga fem dagar, då stannar Sverige.”
Greider förutser också hur kommunpolitiker och Svenskt Näringsliv kommer att angripa strejken som ett hot mot landets ekonomi och hela samhället. På ett omvänt sätt visar det naturligtvis barnomsorgens betydelse.
I diskussionen inom Förskoleupproret frågar några om strejk är laglig, om en strejk skulle få stöd och hur facken skulle ställa sig.

Det är sant att strejker inte är tillåtna under avtalsperioden, men det finns ändå alternativ. Facken kan utlysa en politisk strejk, alltså en strejk som riktas mot politiska beslut som nedskärningar, personalneddragningar och utgiftstak som leder till allt större barngrupper.
Att förskolor drivs för att skapa vinster, vilket dränerar resurser och försämrar villkor, är också en politisk fråga. I både Norge och Finland har fackförbunden ordnat stora politiska strejker med 10 000-tals deltagare de senaste åren. Endagstrejken i Norge 2015 var den största politiska strejken i landets historia.

Att de hittills passiva fackförbunden, Kommunal och Lärarförbundet, har pressats till att ge stöd till Förskoleupproret och delta med talare på manifestationerna är ett viktigt steg framåt. De fackliga ledningarna kommer dock bara att agera för politisk strejk under ett mycket hårt tryck underifrån.
Det är därför Förskoleupproret är så viktigt, som ett direkt redskap för de anställda, utan byråkratisk kontroll uppifrån. Upproret har också ett massivt stöd från föräldrar och i samhället i stort. Välförankrade aktioner, även utan att facken tagit ställning, vinner därför starkt stöd.
Förskoleupproret fungerar olika på olika orter. För att gå vidare behövs möten och demokratiska diskussioner, samt förslag och initiativ till nya aktioner i höst.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s