Planeten brinner – strejka för klimatet

1369 s03 IMG_7795
Foto: Natalia Medina

Den 20 september ägde klimatstrejker rum i hela världen med miljontals delatgare, så också i Sverige. Den 27 september är det dags igen – då är det strejker i 122 orter runtom i landet, och totalt i fler än 141 länder och 1 600 orter.

Stockholm: En fantastisk strejk och marsch för klimatet samlade uppemot 10 000 i huvudstaden. Från Mynttorget utanför riksdagen till Medborgarplatsen gick tåget, där talkörer som ”Vad ska vi göra? Rädda klimatet!” skanderades. På Medborgarplatsen följde sedan tal och musikuppträdanden, där Greta Thunberg fanns på plats via en live­länk från New York.

Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister deltog naturligtvis med informationsbord och intresselistor precis intill manifestationerna. Att intresset för socialistiska lösningar på klimatfrågan var skyhögt märktes tydligt, och rekordmånga skrev upp sig för att få mer information och själva bli aktiva.

Allt fler ser hur det här systemet har misslyckats totalt med att få till stånd en lösning på klimatfrågan – eftersom systemet orsakar och upprätthåller global uppvärmning och klimatförändringarna i vinstjagande syfte.

Nu måste dock vädjandena till politiker och etablissemanget upphöra – de kommer aldrig att frivilligt vidta de kraftfulla åtgärder som krävs för klimatet. Storföretag, banker och energibolag måste förstatligas under demokratisk kontroll och styre underifrån för att möjliggöra den gröna omställning som så desperat behövs.

Det krävs en socialistisk kamp, organisering och politik för en värld där människans, naturens och djurens behov styr – inte vinsthets och ökade profiter. ■

Robert Bielecki

> Läs också: Swedbanks huvudkontor stängdes ned av protester

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s