Tahrir inspirerar till massiv förortsprotest i Husby

En Vredens dag den 26 mars är husbybornas svar på ­landstingsmoderaternas fullständigt arroganta vägran att trots en unikt enhällig lokal opinion ändra sitt odemokratiska beslut att flytta Husby vårdcentral till Akalla den 12 april. Att nu även Posten har beslutat att flytta postutdelningen från Husby till Akalla redan den 16 mars ger ny tändvätska till den folkliga ilskan.
– Det här är droppen. De uppträder som Mubaraks diktatur och vi borde göra som i Egypten, är en slutsats som gång på gång har ploppat upp bland de boende.

Sagt och gjort. Nästa steg blir därför en Vredens dag – från Tahrir till Husby lördagen den 26 mars, vilket i facebookeventet beskrivs som en ”folklig manifestation mot offentliga nedskärningar och nedläggningen av Husby vårdcentral. Vi samlas för Husbys, Järvas och Stockholms framtid!”.

Basar Gerecci i ungdomsföre­ningen Megafonen är en av de unga aktivister som nu bidrar med ny energi till den proteströrelse mot nedläggningen av vårdcentralen som startades av Nätverket Järvas Framtid och PRO i Husby-Akalla med stöd av invandrarföreningar, företagarfö­reningen och alla lokala partier, med Rättvisepartiet Socialister­na som initiativtagare.

Det här med att dra bort vårdcentralen är en viktig fråga, men det handlar inte bara om det. I stadsdelar runt Järva som Husby, Tensta och Rinkeby försvinner all service. Vi behandlas på andra och sämre villkor och snart finns bara våra bostäder och t-banan kvar”, säger han på frågan om varför det är dags för Vredens dag.

Besluten att flytta ut vårdcentralen och postutdelningen innebär också en dödsstöt åt Moderaternas propaganda om Järvalyftet, som nu i flera år har talat om upprustning, fler arbetsplatser och mer service samtidigt som verkligheten är raka motsatsen. Samtidigt växer oron öv­er den fattigdomsfälla i form av höjda hyror med över tusenlappen som hotar i spåren av de påbörjade bostadsrenoveringar­na.

Basar Gerecci

Kan man jämföra Husby med Egypten?
– Nja, det kanske än så länge mer är fråga om en stor och folklig manifestation än ett uppror, men responsen bland ungdomar i Husby är bra och det finns en stor frustration därute, säger Basar Gerecci.

Till intresset för Vredens dag bidrar planerna på att bjuda in både artister och ansvariga politiker. Såväl Stockholms ledande moderater som Filippa Reinfeldt i landstinget och Sten Nordin i staden hör till dem som ska inbjudas för att ställas till svars om hur deras agerande går ihop med propagandan om Järvalyftet.

Jag är hoppfull om effekten, att de kan tvingas riva upp sitt beslut. Men även om detta inte kan uppnås kan vi nå ut med budskapet om hur vi kan påver­ka politiken.”

Att det finns ett gryende politiskt intresse visas inte minst av Harakat Café, som arrangeras gemensamt av Megafonen och Röda korset. Varannan vecka samlas minst ett femtiotal ungdomar till diskussionsaftnar om allt från rasism och polisen till integrationsfrågor. På förra veckans möte om skolan i förorten deltog 70.
– För många ungdomar kommer alltfler pusselbitar på plats, att man ser ett mönster i hur samhället fungerar, tillägger Ba­sar Gerecci.

Arne Johansson

Annons

En reaktion till “Tahrir inspirerar till massiv förortsprotest i Husby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s